Parterne orienterede hinanden om udviklingen i deres respektive lande, Island og Grønland og aftalte at styrke samarbejdet mellem landene som gode naboer
Fredag den 21. maj mødtes Siumuts formand, Erik Jensen og den organisatoriske næstformand, Inga Dora G. Markussen med formand for Samfylkingin, Logi Einarson og formandens assistent Freyja Steingrimsdóttir. Formålet med mødet, som var online, var at introducere sig for hinanden og orientere om hvor partierne står i dag og drøfte udviklingen i landene.
Gensidig orientering
Formanden for Samfylkingin, Logi Einarson, fortalte at partiet har travlt med forberedelserne til valg til det islandske parlament, Althingi, som forventes afholdt i september.
Ifølge den seneste meningsmåling offentliggjort af analyseinstituttet MMR den 12. maj, står Samfylkingin til 10,9 procent af stemmerne. Til valget i 2017 fik partiet 12,1 procent og har været i opposition til den nuværende koalition bestående af Sjálfstædisflokkurinn (De konservative) og Vinstrihreyfingin – Grænt frambod (Venstre-Grønne bevægelse).
Formanden fortalte, at der er god stemning og mange opstillede kandidater som gerne vil i gang med valgkampen. Han forventer dog, valgkampen først for alvor kommer i gang i slutningen af forårssamlingen som slutter i midten af juni.
Siumuts formand, Erik Jensen, orienterede om valgresultatet og partiet på trods af fremgangen på 2,3 procent ift. valget til Inatsisartut i 2018, har indtaget en ny rolle som opposition i Inatsisartut. Partiledelsen er i gang med at evaluere valget og skal lægge en ny strategi for det næste valg. Et arbejde som nu pågår.
Oppositionsrollen er noget som Samfylkingin har været i den nuværende og forgangne valgperiode og derfor gav Logi Einarson gode råd med på vejen.
Udvikling af erhvervslivet
Efter den gensidige orientering blev emner som finanspolitik og erhvervspolitik taget op til drøftelse. Island har været hårdt ramt på grund af Corona, da landet har turisme som den vigtigste indtægtskilde efter fiskeriet. Ifølge Logi Einarson er det vigtigt at diversificere indtægterne fra erhvervslivet og styrke uddannelser og innovation for at skabe en større værdiskabelse i samfundet.
Logi Einarson ville vide mere omkring hvordan mineindustrien har reageret på den nuværende koalitionsparternes udmelding omkring uran. Erik Jensen forklarede, at koalitionsparten IA gik til valg på, at Kuannersuaq-projektet skulle stoppes med det samme, og fremlagde som en af kravene til Siumut under koalitionsforhandlingerne. Det gik Siumut ikke ind for og ønskede VVM høringsperioden gennemført. Erik kunne dog konstatere at høringen stadig pågår og er dermed et klart løftebrud som han håbede, at medierne og vælgerne vil reagere på. Efter drøftelserne om mineindustri, berettede Erik Jensen om den sårbare grønlandske økonomi, da Grønland er stadig afhængig af indtægterne fra fiskeriet.
Parterne var enige om, at der er mange ligheder og derfor grobund for udvekslinger af viden omkring netop fiskeriet og værdiskabelse, og det derfor bliver et vigtigt emne at drøfte i det videre samarbejde.
Udenrigspolitik
Parterne drøftede også emner som Arktisk Råds ministermøde har drøftet, da mødet netop var blevet afholdt i Reykjavik med deltagelse af de otte medlemsstaters udenrigsministre og de permanente deltagere – de oprindelige folks organisationer. Inga Dora G. Markussen tilføjede vigtigheden af at monitorere udviklingen og det samarbejde der foregår i Arktisk Råds arbejdsgrupper. Her har den parlamentariske samarbejdsorganisation mellem Grønland, Island og Færøerne, Vestnordisk Råd, en opgave som bør følges op på, og Vestnordisk Råd fik tildelt observatørstatus i Arktisk Råd i 2016. Samfylkingin er repræsenteret i Vestnordisk Råds præsidie og har derfor berøringsflade om arktiske emner derigennem. I forlængelse af drøftelserne om Arktisk Råd kom parterne også ind på mødet mellem USA og Grønland i Kangerlussuaq og vigtigheden af at have en udenrigspolitisk stemme. Noget som Grønland er i færd med at få skærpet i Rigsfællesskabet og gennem den arktiske strategi.
Formanden for Samfylkingin understregede, at de i Island, på trods af dens lille population, fører udenrigspolitik, hvor de blandt andet er bannerførere om emner som ligestilling og fred. I sidstnævnte tilfælde har Island været meget aktive fortalere om, at verdenssamfundet presser for en fredelig løsning af Israel og Palæstina konflikten. I forgangne uge fremkom det islandske parlament med et klart budskab om, at der straks indføres en våbenhvile i den nuværende konflikt mellem Israel og Palæstina.
Det kan tilføjes at Island var det første land i verden, som anerkendte Palæstina som en stat ud fra grænsedragningen i 1967. Det skete i 2011 med et enstemmigt parlament, hvor enkelte medlemmer dog undlod at stemme. I 2012 blev Palæstina godkendt af FN som en “ikke-medlem observatør stat”, hvilket opfattes som de-facto anerkendelse af Palæstina som en suveræn stat.
Øget samarbejde
Udover samfundsudviklingen i landene, kom parterne også ind på et tættere samarbejde mellem de to lande. En rapport udarbejdet af den islandske regering om Grønland og Island skal drøftes i parlamentet i den næstkommende tid og i forlængelse af dette blev beflyvningen mellem landene også nævnt.
I Corona-tiden har der ikke været beflyvning mellem de to lande undtaget i ekstraordinære tilfælde med charterafgange. Inga Dora G. Markussen udtrykte, at hun håber at flyvningerne genoptages snarest, da Island mindst har lige så godt styr på Corona-opsporinger.
I slutningen af mødet, som varede knap en time, takkede Erik Jensen sin formandskollega, Logi Einarson, for at tage initiativ til mødet og udtrykte et ønske om at fortsætte dialogen. Parterne blev enige om styrke samarbejdet mellem de to søsterpartier og derfor mødes online et par gange igen inden de, forhåbentlig, kan mødes til Arbejderbevægelsens nordiske samarbejdskomité, SAMAK, kongres som holdes i Norge i efteråret.
Siumuts ledelse planlægger at mødes med formand for søsterpartiet, Socialdemokratiet, i Danmark. Mere nyt om dette senere.