Den internationale interesse for Grønland og bevågenheden vokser, og vi ved samtidig at russiske ubåde og kinesiske krigsskibe allerede opererer i vores farvande. Samtidig har analysen om Arktis i 2016 fremvist behov for større overvågning og bevogtning i Grønland.
Forrige Naalakkersuisut indgik i februar 2021 aftale med den danske stat til 1,5 mia. kr.
Med henvisning til demilitarisering fremhævede Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og sikkerhed at det nye Naalakkersuisut var imod brugen af droner i Grønland og etablering af en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq, skønt det i mange år har været ønske og mål, at Grønland skulle påtage større ansvar omkring kystovervågningen og suverænitetshævdelsen.
For at efterleve Ilulissat-deklarationen om at undgå øget militarisering i Arktis, er bevillingerne til øget overvågning og bevogtning ikke at betragte som øget militarisering, og derfor opstår der flere spørgsmål om det nye Naalakkersuisuts modstand mod udvikling af Kangerlussuaq. Man forledes til at spørge, såfremt Naalakkersuisut betragter den danske stats initiativer til udvikling af Kangerlussuaq som militarisering, hvad vil man gøre omkring den amerikanske militærbase i Pituffik? Og hvem skal så betale for Naalakkersuisuts ønske om etablering af en islandsk-model med kystbevogtning?
Siumut er positivt indstillet over for aftalen fra februar, som vi mener bidrager til større stabilitet omkring overvågning og bevogtning i Grønland, og samtidig vil forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq bane vej for flere grønlændere involverer sig i opgaven, hvorfor vi ikke anser det særlig klogt at sige nej til flere jobs.
Med venlig hilsen
Doris Jakobsen Jensen
Medlem af Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedsudvalg, Siumut
Kontakt: 539400