Vi skal i fællesskab vende den negative spiral.
Af. Kim Kielsen, Siumut
De seneste 7 år er arbejdsløsheden faldet støt fra ca. 5.500 til omkring 2.300 arbejdsledige, hvilket har bevirket, at personer er kommet i beskæftigelse og har kunnet forsørge sig selv og deres familie. Ligesom der også er en del, som via diverse finasieringsformer er begyndt at boligforsyne sig selv. Hvilket er et sundt tegn for hvert enkelt, som har taget de positive skridt til at gå fra offentlig forsørgelse til at forsørge sig selv.
Man må her foranlediges til at tro, det vil påvirke det enkelte individs selvværd og livsglæde, hvilket også vil kunne afspejle sig i den efterfølgende adfærd – både i det familiemæssige og sociale.
Trods den positive udvikling inden for arbejdsledigheden, er der stadig mange, som ikke kan få hverdagen til at hænge sammen på grund af ”skjulte skeletter” i skabet, som enten kan være på grund af diverse hændelser, vedkommende har været udsat for tidligere, eller overværet, eller frustrationer for de udfordringer, vedkommende står overfor.
De ovennævnte er kun et fåtal ud af mange muligheder som personer med negative udfordringer står overfor. Det er denne gruppe mennesker, vi skal have løftet således de kan tage vare på sig selv og deres familier.
Ved kort gennemgang af Grønlands Politi´s årsstatistik fremgår det allerede i indledningen, at vi – i Grønland – har alvorlige sociale udfordringer på bagrund af de faktuelle tal, der fremgår i rapporten.
Alene voldsstatistikkens dystre tal viser, at der i 2020 er anmeldt 1394 voldsepisoder, mens der i 2019 blev anmeldt 936. Stigningen på 458 voldsanmeldelser viser en stigning på 48,93 % inden for et enkelt år.
Tallene er også stigende inden for anden personfarlig kriminalitet, men ikke i samme størrelsesorden.
Af rapporten fremgår det også, at anmeldelser om drab og voldsforbrydelser, hvor forurettede er børn og unge mellem 0 -17 år inden for de sidste 4 år er steget fra 101 anmeldelser i 2016 til 195 i 2020.
I samme periode fra 2016 – 2020 er seksualforbrydelser hvor børn og unge mellem 0 – 17 år er forurettet ses en stigning fra 210 anmeldelser i 2016 til 427 anmeldelser i 2020, hvilket er over en fordobling inden for nævnte tidsperiode.
Ud fra rapporten kan man også se at ud af de voldssager, som er afgjort i 2020 er 51 % fundet skyldige, mens 43 % er henlagt og 6 % er frifundet.
Ud af de 43 %, som er henlagt fremgår det, at 82 % er disse er henlagt på bevisets stilling, hvilket der kan være flere årsager til, som jeg ikke ønsker at gisne om.
De sidste tal jeg vil tage med fra rapporten er udviklingen i antal anmeldelser af kriminalloven fra henholdsvis 2019, som er på 4165 anmeldelser og i 2020 på 5057.
En stigning på i alt 892 kriminallovsanmeldelser.
I årsstatistikken fremgår der også talmateriale vedrørende særlovsovertrædelser.
På trods af de dystre tal finder jeg det positivt, at Grønlands Politi i deres overordnede strategi har haft fokus på de berørte områder, således de ikke længere er tabuområder.
Tallene skal efter min mening ligeledes bruges som værktøj og pejlemærke inden for det politiske system, men ikke mindst ude i samfundet da disse tydeligt indikerer, hvor vi aktivt skal sætte ressourcerne henne, for at løse de problemer, som fremgår af statistikken.
Fra Siumut fortsætter vi vores arbejde med at løse de udfordringer, vi som samfund står over for, og vi lægger ikke skjul på, at vi har 0-tolerance over for voldtægt, vold, personfarlig kriminalitet og øvrige kriminallovsovertrædelser. Ligesom vi gentagende gange også har bekendt kulør at vi har 0-tolerance over for hash og andre euforiserende stoffer.
Der vil selvfølgelig være personer, som vil kritisere mig og Siumut for, at vi har haft muligheden for at løse disse problemer, mens vi sad ved magten. Det kan også være sandt, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er blevet gjort tiltag eller andet for at løse disse problemer.
Jeg er derfor helt enig i Politimesterens forord til statistikken, hvor han har skrevet, at det vigtigste af alt, er at det både er et fælles og individuelt ansvar at løfte i folk.
Så fra Siumut rækker vi hånden ud til de øvrige partier, instanser og ikke mindst rollemodellerne i befolkningen, så vi i fællesskab får vendt den negative spiral, hvilket vi som samfund så inderligt har brug for.
Kim Kielsen, Siumut.